eikenprocessierups

De eikenprocessierups, ook wel de eikenprocessievlinder, is een plaag voor iedereen. De rups leeft op plekken om ons heen met veel eikenbomen en is vooral in de maanden mei, juni en juli actief. De eikenprocessierups is al een tijdje aanwezig in Nederland maar in 2019 werd het pas echt een probleem en verdriedubbelde het aantal meldingen vergeleken met andere jaren. Door deze enorme stijging is er steeds meer vraag naar het eikenprocessierups verwijderen. Naast dat veel rupsen zich in eikenbomen planten kruipen ze tegenwoordig ook uit de grond omhoog. Hierom is het nu niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor huisdieren die bijvoorbeeld aan een boomstam zitten en likken. Zowel mensen en dieren kunnen dus last hebben van de rups en daarom is de eikenprocessierups een plaaginsect.

Klachten eikenprocessierups

De reden dat er zoveel vraag is naar het verwijderen van de eikenprocessierups is omdat de klachten zo vervelend kunnen zijn. De rupsen bestaan voor een deel uit zogenaamde brandhaartjes die ze gebruiken voor verdediging tegen eventueel gevaar zoals wij mensen. Wanneer de rupsen zich bedreigd voelen laten ze deze haartjes los en komen ze vrij in de lucht. Het zijn deze haartjes die zorgen voor de klachten. Wanneer ze in contact komen met de huid van mensen zorgt dit voor irritatie aan de huid en slijmvliezen. Naast het in aanraking komen met de huid kunnen de haartjes ook ingeademd worden, dit is erg gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend. Er zijn veel manieren waarop iemand klachten kan krijgen, het is namelijk niet noodzakelijk om echt te worden aangeraakt door de eikenprocessierups. Verlaten nesten, harde wind, besmet wasgoed, besmette tenten, allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij in aanraking komt met de brandhaartjes en dus klachten zal ondervinden.

Hoe te verwijderen

Veel gemeentes hebben hun best gedaan om de schade te bepreken door bijvoorbeeld vallen te plaatsen. Er zijn veel methodes om de eikenprocessierups te bestrijden en wanneer er op tijd ingegrepen wordt kan een plaag voorkomen worden. Er zijn vier soorten bestrijding waarmee de rups aangepakt kan worden: biologische bestrijding, mechanische bestrijding, thermische bestrijding en chemische bestrijding. De meest effectieve manier om eikenprocessierups te verwijderen is door een speciaal bestrijdingsmiddel in de toppen van eikenbomen te spuiten zodat de eieren van de rups kapot gaan. En wanneer de rupsen al zijn uitgegroeid tot vlinders is het van belang om deze vlinder te lokaliseren om ze vervolgens te kunnen vangen met speciale vlindervallen zodat de overlast van het volgende jaar beter te voorspellen is. Het bestrijden van de eikenprocessierups is lastig en specialistisch werk en hier is dus een gespecialiseerd bedrijf voor nodig.