Boom rooien

Vragen over bomen? Vraag het aan een bomendokter! Of, aan een bomenspecialist eigenlijk. Wil je bijvoorbeeld een boom kappen of rooien? Ga dan niet zelf aan de slag. Er zijn boomspecialisten die jou hier graag bij komen helpen. Ook bij over vragen over bijvoorbeeld de eikenprocessierups kan je bij een bomendokter aankloppen. Wil je bomen rooien in Dordrecht, dan zijn er daar zeker bomenspecialisten voor te vinden.

Bomen rooien

Bomen rooien is iets anders dan bomen kappen. Bij bomen kappen gaat het er voornamelijk om dat de boom wordt omgehaald. Bij kleine bomen is dit zelfs iets dat je zelf kan doen. Bij bomen rooien kap je de boom niet alleen, je verwijdert ook de hele stronk. Dat is een heel ander verhaal dan slechts een kwestie van omhalen. Het is een klus die je dan ook beter kunt uitbesteden. Het is namelijk heel lastig om alle wortels volledig te verwijderen. De stronk moet eerst in stukken gezaagd worden en stuk voor stuk verwijderd worden. Vervolgens moet je de gehele plek uitgraven zodat alle wortels uit de grond kunnen worden gehaald. Een zware klus. Het hangt natuurlijk van de boom af, maar de wortels van een boom kunnen flink groot worden. Ook kunnen ze bijvoorbeeld verbonden zij of verstrengeld met andere ondergrondse zaken zoals leidingen.

Redenen voor bomen rooien

De redenen voor het kappen of rooien van bomen kunnen verschillen. Zo kan het natuurlijk zijn dat de boom je al heel lang een doorn in het oog is omdat het het zicht beperkt of het zonlicht wegneemt. Grote bomen kunnen namelijk flink wat schaduw werpen en zonlicht tegenhouden. Verder kan het zijn dat een boom oud is en rotte en zwakke plekken heeft. Wanneer een boom niet meer levensvatbaar is, is het soms beter om hem weg te laten halen. Een boom kan ook ziek zijn of schade opgelopen hebben door weersomstandigheden. Als je twijfels hebt over je boom en of deze ziek of rot is, kun je altijd een inspectie laten komen. Deze kan op vakkundige manier en met de juiste kennis beoordelen of uw boom gezond is.

Eikenprocessierups

Je kunt een bomenspecialist ook laten komen wanneer jouw boom of de omgeving van jouw bomen bewoond wordt door de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is een rups die in het najaar in bomen in Nederland leeft. Het is een gevaarlijke rups, omdat hij brandharen heeft en deze afgeeft. Wanneer die brandharen op de menselijke huid terechtkomen kan de huid daar ernstig van geïnfecteerd raken. Ook kunnen mensen klachten aan de luchtwegen krijgen. Het is dus belangrijk er veilig bij vandaan te blijven en er een bomenspecialist bij te halen. Bomenspecialisten weten hier alles van en kunnen met de juiste uitrusting de eikenprocessierups bestrijden.